Ana içeriğe atla

Çocuklar Süt Sevmiyor mu?

Dün bir arkadaşıma çaya davetliydim. Öğleden sonra olduğu için çocukları evdeydi. Ben de giderken onların sevebileceği ‘zararsız’ ve lezzetli bir şeyler almak istedim. Ufak tefek atıştırmalık yiyeceklerin yanında marketten en sevdiğim markanın ambalajlı sütünü aldım. Bizim evde çok tüketildiği için sütü artık otomatik alıyorum hiç düşünmeden. 


Evlerine gittiğimde arkadaşım torbaları boşaltırken sütleri kendime aldığımı sanınca bayağı şaşırdım. Meğer çocukları süt “sevmezmiş”. Bu aslında onun dediği tabii ama orada bir şey demeden, evde bal, kakao gibi tatlandırıcı bir şeyler olup olmadığını sordum. Kakao poşetini elime aldım ve annemin hazırladığı kakaolu sütü hazırlamaya giriştim. 

Benim düşünceme göre, çocuklar bir gıdayı, bir yiyeceği sevmediğinde bu gerçek fikir değil, bir etkilenme veya zorlanma sonucu oluyor. Yani çocuğu yemesi veya içmesi için zorlarsan o çocuk o gıdayı bir daha tüketmeyebiliyor. O yüzden çocukları serbest bırakmak, sıkmamak, o gıdayı farklı türde onlara sevdirmek lazım. 

Kakaolu sütlerini ve atıştırmalıklarını hazırlayınca onları çağırdım ve sütle ilgili bir hikaye uydurdum hemen. Sonuç belli; sütlerini bayılarak içtiler. Konu neyi yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız. Pazarlamanın önemini buradan anlıyor insan. Arkadaşım şaşkın tabii. 
Sohbet ettiğimizde ise çekinerek ambalajlı sütleri pek kullanmak istemediğini söyledi. Nedenini sorduğumda ise besin değeri düşük olduğunu söyledi. Bunu da araştırmadığını, tamamen kendi fikri olduğunu söyledi. Gel bakalım o zaman dedim. Dedikodu yapacağımıza, magazin konuşacağımıza bunu araştıralım dedim. 1-2 saat gezindik yerli ve yabancı sitelerde. Çıkan sonuçlar ise onu şaşırttığı kadar beni de şaşırttı zira bilmediğim bir sürü şey öğrendim. Bu vesileyle arkadaşıma da teşekkür ederim yeni şeyler öğrenmemi sağladığı için. 

İlk olarak ambalajlı sütler, şu an ortalıkta gezen çiğ sütlere göre denetimli ve kontrollü olduğu için kesinlikle ama kesinlikle daha güvenli ve sağlıklıymış. Ambalajlı sütler, ısıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne uygun ısıl işlem geçirirler ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan tesislerde üretilirmiş. 

Isıl işlem, dünya çapında tüm sütlere uygulanan bir yöntemmiş meğer. Bunun amacı, insanlarda ciddi hastalık riski oluşturabilecek etkenlerin tamamen uzaklaştırılmasıymış. Ayrıca besleyiciliğinden ve içeriğindeki vitaminlerinden de herhangi bir kayba uğramazmış. Yani arkadaşımın fikri yanlışmış. Araştırmasak, sorgulamasak yanlış bir fikre inanmaya devam edecekti. 

Bu arada aranızda çiğ süt kullanan varsa diye çok ama çok önemli bir bilgi eklemek istiyorum. Çiğ olarak tüketime sunulan açıkta satılan sütler biliyorsunuz sokakta, dükkan önlerinde, mağaza kapılarında filan satılıyor. E tabii soğuk zincir de hak getire! Bu sütlerde soğuk zincir sağlanamadığından, tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükü artıyor. Bu zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması amacıyla evlerde kontrolsüz bir şekilde uzun süre kaynatılıyor ve bu yüzden vitamin-mineral kayıpları ambalajlı sütlere göre daha fazla oluyor.

Aman diyeyim her yerden süt almayın, çiğ süt almayın, denetimden geçmeyen sütü doğal sözüne kanıp eve sokmayın. Çocuklarınızı da onu sevmiyor, bunu sevmiyor diye şartlandırmayın. Sadece neyi nasıl sunacağınızı bilin ve çocuğunuza, yeni şeyler denemesi ve sevmesi için her zaman şans verin. Hepimize örnek ve ders olsun bu deneyim. 

 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Yorumlar

  1. ben köyden alıyorum dedemin komşusunun bi ineği var. ondan yoğurt da yapıyorum. çocukluğumdan beri soğuk süt içmişimdir sürekli, sevdirmek biraz da ailelerin elinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz çok şanslısınız. Herkesin güvenilir birini bulması zor.
      Her yaşta herkesin süt içmesi sağlık açısından çok önemli :)

      Sil
  2. Ayaziko da süttrn nefret ederdi ben de senin bu oyun oynata oynata sevdirme yönteminle içmeyen çocuga lıkır lıkır süt içirmeye basladım!😍
    Ne güzel bir yazı olmus İnciko emeğine saglık💕😘

    YanıtlaSil
  3. Süte sevmeyen çocuklar ilk defa duydum :)

    YanıtlaSil
  4. Aslında inek sütü eskiden bilindiği kadar faydalı değilmiş, uzmanlae keçi sütünü tavsiye ediyor da gel de bunu çocuklara içir. Benimkiler de pek sevmiyor sadece kakao ile içiyorlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kafadan bir ses çıkıyor. :))Bir arada eşşek sutu diyorlardı Keçi sütünü ben içemedim 😁😁😁

      Sil
  5. ay yaa süt içmeden günüm geçmez bi de sütlü tatlısız da yaşayamaamm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin tatlı düşkünlüğünü yakından takip ediyorum🤭🤭♥️👍

      Sil
  6. Süt sevmeyen çocuklara farklı lezzetlerle sunum yapmak akıllıca. Ayrıca metni çok beğendim. Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  7. Çocukken ballı süt annem yapardı bir şekilde tatlandırmaya çalışırdı , sütü... Sade halde bende içemeyenlerdendim . 😊 Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eskiden hiç içemezdim. Şimdi bayılıyorum:))

      Sil
  8. Çiğ süt alırken dikkat etmek lazım bence de.Ambalajlı sütlerle ilgili yanlış bir yargı var canım senin de söylediğin gibi .Aslında gayet güvenliler. Ben ve oğlum sütü seviyoruz.
    Bu arada hürriyet bumerang yazar kafe kapandı dediler geçen yıl..Simdi tekrar aktifleştiler demek ki sevindim👍😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım dikkat etmek lazım.Sut bu şakaya gelmez çünkü. Bloggerlar için iyi olmuş:)

      Sil
  9. Sie is auch echt ganz nett =)

    Spannender Post.

    YanıtlaSil
  10. Ambalajlı sütlerde öyle masum değil ama uzmanlar "UHT'li sütlerde çok yüksek ısıda, çok yüksek bir basınç uygulanır. Bu basınç altında sütün içindeki tüm yararlı ve yararsız bakteriler ölür. Ve sütün içindeki protein ve enzimler de tahrip olur. Bu yüzden de yoğun olarak sindirim sorunları yaşanır. UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok. Ayrıca UHT süt bağımlılık yaratıyor, dikkat dağınıklığı ve acıya karşı dayanıklılık gelişiyor. " diye uyarıyor..Ve dahası da var..Çok korkunç birşey aslında..Googlea "paket sütler zararlı mı; ambalajlı süt zararlımı" vs diye aratın, konu hakkında makale ve haberleri okuyabilirsiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyla ilgili dediginiz şekilde bakacağım.
      Yorumlariniz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhaba,yorumum biraz iç karartıcı biliyorum kusura bakmayın ama gerçekleri söylemek lazım.."Süt sağlıklıdır ama hangi süt sağlıklı?" İşte bunu hiç kimse bilmiyor..Koca koca profesörler bile "süt çok faydalıdır" "süt çok zararlıdır" diyorlar ama hangi sütün daha faydalı hangi sütün daha zararlı olduğunu söylemiyorlar..Ben bu konuda çok makale okudum adam akıllı cevap veren yok bu konuda..Bence en ideal faydalı süt anne sütüdür..İnek sütü anne sütünün yerini alamaz..Alamaz ama insan bir yerde muhtaç oluyor işte..Ambalajlı sütler,güvenli olabilir ama faydaları konusunda biraz endişeliyim..Ama işte dediğimiz gibi insan bir yerde muhtaç oluyor,artık en güvenli olan neyse onu kullanmak zorundayız..Biz de kullanıyoruz mesela ama tabii olası risklerini de dikkate almamız gerekiyor..Ambalajlı sütleri çocuklara verirken,günde bir bardağı geçmemesi gerekir kanımca..Madem bu kadar şüpheler var,bu şekilde davranmak en mantıklısı..Neyse içinizi kararttıysam kusura bakmayın ama dediğim gibi bu gerçekleri de söylememiz gerekiyordu..Bunun vebalini kaldıramayız sonra..Kolay gelsin..😊

      Sil
  11. Valla inci hanım Benim çocukta pek sevmiyor. hatta peynir ve yoğurtta yemiyor dediğiniz gibi yapıyoruz muzla yoğurdu karıştırıyoruz çilekli süt filan içirmeye çalışıyoruz eh işte biraz yiyor içiyor. Bazen köylere gidince köyden alıyorum sütü bazende marketlerden yapacak bişi yok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun.Bende çocuklarıma iciriyorum.Elimizden geldiğince doğal olan şeyleri tüketmeleri sağlık için çok iyi.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Organik adı altında süreçlerinden emin olmadığımız sütler sağlığımızı tehdit ediyor olabilir. Ambalajlı süt kontrollü süttür, denetimlerden geçer. Evde kaynatarak sütü sağlıklı hale getiremeyiz. Bu ancak UHT ile mümkün olur. Unutmayın ki ineğin yediği her şey süte geçer, tıpkı annelerin emdirme döneminde olduğu gibi. İnek hastalanır ise kullanılan antibiyotik süte geçecektir. Kontrolsüz süt ile de çocuklarınıza antibiyotikli süt içirmek istemezsiniz. Ambalajlı süt güvenlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediginiz gibi organik olan şeyler ciddi bir denetim altında olması lazım .Malesef halk sağlığını hoca sayan çok kişi var.
      Biz yine dikkatli ve bilinçli olalım.

      Sil
  13. Çiğ sütü evde tam kaynatamazsan hastalık bulaşıyor, çok kaynatsan bu sefer de besin değeri azalıyor. O yüzden ambalajlı süt daha güvenilir duruyor. Ama en güzeli tanıdığınız yerden doğal süt bulup yeterli ısıda kaynatarak tüketmek, tabi imkan varsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi herkes kendi imkânına göre tekin etmeli.
      Açık süt bizim buralarda bulmak zor oluyor.Iyice bilip tanıdığım markaları tüketmeyi tercih ediyorum :)

      Sil
  14. Hem ambalajlı hem de köy sütü kullanıyorum . Yaziyi okuduktan sonra içim cok daha rahatladı. Ambalajlı sütler için artık gönlüm daha rahat teşekkürler . Eşim hep söylerdi ama benim kendimin okuması gerekiyormuş:)

    YanıtlaSil
  15. Aslında evet, çocukları yönlendiren bizleriz. Onlar neyi yiyip yemeyecegine bazi yaşlarda karar veremez. Benim de tanıdığım bir aile vardı. Evde yumurta süt olmazdı. Bu tarz seyler olfugunda sixin yaptığınız gibi farkli yöntemleri denemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyükler nasıl beslenirse çocuklarda onlar gibi oluyor.Ben elimden geldiğince çocuklarıma sağlıklı herşeyi yedirmeye çalışıyorum.

      Sil
  16. Sütü sevenlerdenim ben de. :)) Çiğ süt kokuyor gibi geliyor bana artık, çocukken öyle hissetmezdim ama o zaman tanıdıklarımızdan alırdık belki de fark bu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden bende içemezdim.Sanirim büyüdükçe ,öğrendikçe insan seviyor :)

      Sil
  17. Çok faydalı bilgiler verilmiş

    YanıtlaSil
  18. İnci Hanım merhaba, faydalı bilgiler içeren yazınız için sizi tebrik ediyorum. Kaynağı ve saklama süresi bilinmeyen çiğ sütlerin kullanılması konusundaki hassasiyetinize kesinlikle katılıyorum. Çocuklarım için marketten paket süt alıyorum, ama komşumuzun kendi ineklerinden sağdığı çiğ sütü de alıp kaynatıyor ve yoğurt yapıyoruz. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza içirdiğimiz ve yedirdiğimiz ürünlere özellikle çok daha dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Tahsin Bey,
      dediginiz gibi çocuklarımız söz konusu olunca herşeyin en iyisi en sağlıklısı olmasını istiyoruz.

      Sil
  19. Süt sevmeyen çocuklar için sütü sevdiren tavsiyeleriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Güzel bir arkadaş görüşmesi olmuş.Ambalajlı süte dair hep ara ara kötülemeler gelir ama ben de ambalajlı süt içiyorum.

    YanıtlaSil
  21. endüstri sektörü ne kadar doğal olmamakla suçlansa da kontrollü ve sağlıklı olduğunu her zaman gösteriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli kontroller herzaman yapılmalı.Bizlerde bilinçli tüketici olmaliyiz👍

      Sil
  22. Merhaba. Yorumunuza ancak dönebildim kusuruma bakmayın lütfen. Bu ara pek buralarla ilgilenemiyorum yoğunluktan. :) Ben ambalajlı süt ve hatta ambalajlı her şey konusunda katı bir tutuma sahibim. Sağlıklı olabilir yani bakterilerden arındırılmıştır vs.. ama içeriğinde birçok katkı maddesi var ve işlem görüyor yani doğal değil. Düşünün, süt normalde birkaç günde bozulur ama bu sütler buzdolabında uzun süre kalıyor. Yani imkan varsa, her zaman doğalının alınmasından yanayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes imkanı a göre en güvendiğini almalı tabikide.Bende çok uğrayamıyorum :))

      Sil
  23. Aslında ambalaj okumayı ve içerikten anlamayı öğrenmek şart artık. Süt içme konusunda da bazı çiğ süt değil de ambalajlı süt daha güvenli geliyor bana. UHT değil de günlük süt raf ömrü daha kısa olanları tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin çok doğru.Icerikten anlamak lazım.Yoksa çoğu şeyi öğrenmiş oluruz.

      Sil
  24. Çoktandır ne sen uğradın boğulma ne ben uğradım size ama bir kaç isim değişikliği yaptım belki ondandir.

    Emin olabilirsin çok güzel bir ders oldu . :)
    Ayrıca çok iyi yazıya dökmüşsün başlayan sonunu getirmeden bırakmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sayfanda da tema değişikliği olmuş güzel olmuş.Gorusmek üzere:)

      Sil
  25. Bende cocukken sutten nefret ederdim. Allahtan buyuyunce kahvekolik oldumda bol sutlu latte icip duruyorum :)

    YanıtlaSil
  26. ambalajlı sütün güvenilirliğine kesinlikle katılıyorum ama artık ülkemdeki insanlara ve firmalara çok güvenim yok:(((

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

    Over 160,000 men and women are losing weight with a simple and secret "liquid hack" to burn 1-2 lbs each and every night as they sleep.

    It is painless and works with everybody.

    Here's how you can do it yourself:

    1) Take a glass and fill it half the way

    2) Then do this crazy HACK

    so you'll become 1-2 lbs skinnier when you wake up!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göz Rengini Kalıcı olarak Değiştirmek

Allah Allah daha kim bilir ne duyacağız deyip başlıktaki konuya giriyorum. Sabah programlarına bakarken çok ilginç bir şey öğrendim.Meğer göz Rengimizi kalıcı olarak değiştirebiliyormuşuz.Bir oyuncu kahve rengi gözlüyken şimdi açık mavi gözlere sahip olmuş. Seren Serengil de bir kaç ton göz rengini açtırdığını anlatıyordu.Özelliklede çok tehlikeli bir ameliyat olduğunu ifade etti. Türkiyede bunu şuan yapan tek bir yer varmış. Şimdi bunu duyup gençlerimiz abuk sabuk yerlerde yaptırmaya kalkmaz inşallah... İnternetten biraz daha konuyu araştırınca bu ameliyatın ABD çok popüler olan bu ameliyatı hiç bir sağlık örgütü  önermiyor olduğu yazıyor.  Bunla ilgili bir haberde  var.İstanbul da 17yaşındaki bir genç kız 25bin ödeyerek  yetkisi olmayan bir sağlık kurumunda bu ameliyatı olmuş ve ameliyattan sonra durımu kötüleşince başja bir hastanede gözetim altındaymış.Şimdide kör olmaya riski varmış. Peki Lumineyes ameliyatı nasıl yapılıyor : Bir lazer işlemi ile irisin üst

Blogger Mimi

Yayınladığım  blog yazılarıma bakarken aklima herkesin keyifl alacağıni düşündüğüm bir mim geldi . Tüm sorulara cevap verirken belli sorular da yazınızın linkini paylaşmayı unutmayalım  :) Sorulara gelince 1- Blog dünyasına nasıl adım attın ?Hadi anlat bize . 2010 yılında ilk oğluma hamileyken blog yazmaya başladım. Önceleri  arada bir yazıyordum.Sonra alışkanlık yaptı ve düzenli  olarak yazılarımı yayınlamaya başladım 😊 2- Bloğunu kısaca tanıt desem  neler söylemek istersin ? Benim blogum bir  gökkuşağı misali. Her alanda yazı yazıyorum. Aslında canım ne isterse onu yazıyorum .Kişisel gelişim, sağlık kiloverme,annelik,psikoloji,toplumlar,Google,yemek,günlük, içsel çözümlemeler.. 3- Yazarken olmazsa olmazların nelerdir? Yazarken gerçekten isteyerek yazmam gerekiyor. Yanı sırf yazı yayınlamak için yazı yazamıyorum. Bir ara uzun bir ara vermiştim.Araya yazı gir Inci dedim.Ama  günlerce yazamadım. Yazmak içten gelince devamı  geliyor. Yazarken sessiz bir ortam  yada yalnız

Haftada 20 kilo verdiren süper diyet

Bir haftada 20 kilo  verdiren diyet? Ay da 20 kilo  verdiren hızlı diyet  listesi? Internette süper kilo verme süreciyle ilgili listelerle taşıyor. Bir haftada 20 kilo vermekte çoğumuz için çok uygun olurdu.. Millet bir  coşmuş ki heralde bu kadar kısa zamanda  20 kilo verebileceğine inanıyor. Listenin içine girip baktığınız zaman ,listede yazanlar size çok tanıdık geliyor.. Lütfen bu gibi başlıklara kanmayın Zaten bu kadar kısa bir zamanda bu kilolar verilemediği gibi sağlığınızdan olmayın. Çok hızlı verilen kilolar aynı şekilde çok hızlı bir şekilde  geri alınıyor. Boşuna metabolizmanızı  bozup fazla yağ almayın. Herkesin metabolizması farklıdır. Sizi en iyi bilen yine sizsinizdir.Neyi çok tüketirseniz  kilo alacağınızı siz bilirsiniz. Artık bunu bilmeyen yoktur. Bol su için Hareket edin Spor yapın Öğünlerinizi geçiştirmeyin Yeşil sebze ,salata tüketin Şekerden,tuzdan uzak durun Karbohidrat hiç tüketmeden olmaz. Ama yediğiniz saatlere dikkat edin. Az porsiyonda