Çocukluğumda en sevdiğim şeylerden biri de ben okuldan geldikten sonra yemeğimi yerken kapının çalması, sütçünün gelmesi ve annemin tencerelere doldurttuğu sütü kaynatmasıydı. Niye derseniz, mis gibi tazecik sütü kaynadıktan sonra ılıtıp lıkır lıkır içmeyi çok severdim. Her ne kadar kaymağını ayırsam da o kaymak sonra birikir, kahvaltıda balla kavuşur, ekmeğime konardı.
Sonra aradan yıllar geçti. Ben büyüdüm. Haliyle biraz azalttım süt içmeyi. Ama yine de hiç vazgeçmedim süt sevgimden.
Eskisi gibi sütçü gelmiyor kapıya ama her yerde açıkta satılan süt görmeye başladım. Neredeyse her köşe başında açık süt bidonları var. Her ne kadar kaynamış sütü bardağa koyup ılıttıktan sonra içmeyi özlesem de açıkçası ben açık süt almıyorum. Çünkü güvenemiyorum. Sizde de öyle mi?
Açık sütlerin nereden geldiğini tam bilmiyorum. Bunca virüs, bakteri, mikrop ortalıkta dolaşırken ben bu sütleri güvenip alamıyorum. Bu konuda biraz araştırma da yaptım. Açık süt hakkında öğrendiklerim bu konudaki şüphelerimi haklı çıkardı.
Öncelikle en şaşırdığım nokta şuydu; açık süt aldığımızda evde kaynatırken besin değerinde ve vitaminlerinde ciddi kayba neden oluyoruz. Zaten çocuklar ve yaşlılar sütü özellikle besin değeri için tüketiyor. Onu da neden kaybedelim ki? Ayrıca ambalajlı UHT ve pastörize sütler kontrollü bir şekilde ısıl işlemden geçtiği için besin değerini korurken, insan sağlığına zararlı mikrop ve bakterilerden arındırılıyor. Ama açık sütler denetlenmediği için bu sağlık riski hep var. Çok ürkütücü!
Bir de “ısıl işlem” kulağıma biraz garip gelmişti ki onu da araştırdım. Isıl işlem dediğimiz şey zaten tüm dünyada insan sağlığına zarar verme potansiyeli yüksek mikroorganizmaların sütten uzaklaştırılması amacıyla uygulanan bir teknolojik yöntem. Bu yöntem esnasında sütlere katkı maddesi de eklenmiyor. Ayrıca Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği diye bir tebliğ var ve sütler bu tebliğe uygun olarak ısıl işlemden geçiriliyor. Tabii bir de işin teknolojik boyutu var. Isıl işlem olarak kullanılan pastörizasyon ve UHT teknolojileri, tüm dünyada kullanılan, sağlık otoriteleri tarafından da kabul edilmiş en ileri teknolojiler. Teknolojiye güvenmenin ve kendi faydamıza kullanmanın güzel bir örneği yani süt meselesi.
Ben bu nedenlerle ambalajlı sütleri tercih ediyorum anlayacağınız. Zaten açık süte en başında soru işaretiyle yaklaşırken, şimdi bu araştırmalarımla tamamen uzaklaştım, ambalajlı pastörize ve UHT sütlere güvendim. Eğer hala soru işaretleriniz varsa lütfen konuyu burada bırakmayın ve siz de biraz araştırın.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
ambalajsız süt hiç görmedim yaa açık süt nerde oluyo ki zateen :)
YanıtlaSilDeep bulmak imkansız gibi :))
Sil
YanıtlaSilBu konu daha çok tartışılacak gibi görünüyor İnciciğim. Ama yine de ambalajlı sütün pastörizasyonu çok daha güvenilir olsa gerek. Özlemişim seni ⭐⭐⭐😍🌷☺️🤚
Haklisin Yıldızım. Bende seni özledim 🤩🤩
SilAçık sütte süt işletmesinin sütü nasıl sağdığını ve hayvana nasıl baktığını gözlemlemek sütün gerçekten steril olduğuna emin olmak gerek, pastorize sütlerde devlet denetimi olduğu için daha güvenli gözüküyor tabi.
YanıtlaSilDenetimli ve sağlıklı olan dediginiz gibi önemli unsurlar.
SilGuten Morgen, das sieht lecker aus. Ich wünsche Dir einen schönen Tag. Liebe Grüße Jana
YanıtlaSilVielen Dank meine liebes🥰Viele Grüße Inci
SilBen de ambalajlı sütü tercih ediyorum canım daha güvenli bence de ..
YanıtlaSilSevgilerimle canım İncim :)
Yorumun için teşekkür ederim Sevilim 🥰
SilBen de ocakta kaynayan sütle büyüdüm. Hatta annem " koş süt taşıyor " diye sık sık bağırırdı :)) Aradan yıllar geçti. Benim yıllarca sütçüden süt alan annem bile ambalajlı sütten başka bir şey almıyor. Hatta bırakın almayı, sanki hayatında hiç sütçüden süt almamış gibi ödü kopuyor. Marketten süt alırken bile paketi patlakmı diye kontrol ediyorum. Açıktan süt içmemizin imkânı yok. Hijyen her şeyden önemli. Ben de beklerim. Sevgiler ❤
YanıtlaSilKesinlikle cok haklisiniz.Hijjen çok önemli .Simdi size uğrayacağım :)
SilSevgiler❤
Blogwalking here from Malaysia. Follower #460
YanıtlaSil